II. Yazılım Sektörü ve Globalleşme Zirvesi tamamlandı: Türk yazılım sektörü global arenada marka olacak
Türk yazılım sektörünün çatı kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), yerli yazılım sektörünün globalleşmesine destek olmak amacıyla düzenlediği II. Yazılım Sektörü ve Globalleşme Zirvesi’nin ikinci gününü 27 Haziran 2024’te İstanbul’da tamamlandı. ‘Uluslararasılaşma’ konusunun işlendiği ikinci günde Almanya, Bulgaristan, Azerbaycan’dan yabancı konuşmacıların yanı sıra ülkemizde Ar-Ge ve girişimcilik ekosisteminin önemli paydaş kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Zirvenin ikinci gününün açılışını KOSGEB Başkan Yardımcısı Fatih Gökyurt, kapanışını ise TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi.
KOSGEB Başkan Yardımcısı Fatih Gökyurt, KOBİ’lerin gelişimi amacıyla faaliyet yürüten KOSGEB’in girişimcilik destek ve teşvik mekanizmasına ilişkin bilgi verdi. Her yıl 50-60 bin KOBİ’ye girişimcilik desteği sağladıklarını kaydeden Gökyurt, “İşletmelerin yanında olmaya ve destek olmaya çalışıyoruz. Bu dönem KOBİ’lerin dijital ve yeşil dönüşümü önem kazanıyor. Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında 250 milyon dolarlık kaynak kullanıyoruz. Güneş enerjisi yatırımları ve KOBİ’lerin döngüsel ekonomi başlıklarında destekler sağlıyoruz. Tüm işletmeleri bu programlara başvurmaya davet ediyoruz. Çünkü kurum olarak bu alandaki dönüşüme önemli ölçüde katkı sağlamaya çalışıyor” diye konuştu. Kritik teknolojilerin yerli ve milli geliştirilmesi amacıyla özel çalışma yürüttüklerini ve imalat sektöründe yüksek teknoloji üreten 1000 firmaya 150 milyon TL destek sağladıklarını açıklayan Gökyurt, “Yazılım sektöründe 1600’den fazla firmaya 200 milyon TL’lik destek sağladık. Önceliklerimiz yeni dönemde artarak devam edecek. Girişimcilik ekosistemini büyütmeye, yüksek teknoloji üretimine katkı sunmaya devam edeceğiz” bilgisini verdi. Gökyurt, yılbaşından bu yana 70 bin KOBİ’ye işletme ziyaretleri gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Bütçeden istenilen oranı aldık
TÜBİTAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Dünya Ekonomik Formuna göre 2024 yılının en önemli 10 gelişen teknolojinin 6’sının içinde yazılım olduğunu belirterek “Yazılım sektörü içinde yapay zeka, siber güvenlik, bulut bilişim, nesnelerin interneti, blok zincir, kuantum hesaplama ve sürdürülebilir yazılım geliştirme eğilimleri yer alıyor” dedi. Yeni TÜBİTAK Strateji Yaklaşımı konusuna değinen Mandal, şunları söyledi: “12. Kalkınma Planı ve Vizyon Belgesi’nde ilk kez ArGe ve yenilik boyutu bu ölçekte yer aldı. TÜBİTAK olarak 2024 yılı bütçe görüşmelerde istenileni aldık. 2023 fonlama bütçemiz 5.5 milyar TL iken bu yıl 16 milyar TL bütçeye sahip olduk. Bu ekosistemin başarısıdır. Aynı zamanda kurum olarak aldığımız kaynağın geleceğe yönelik olduğunu biliyoruz. Ben ekosisteme güveniyoruz.” TÜBİTAK’ın sunduğu kaynakların yüzde 30’unun bilişim sektörü odaklı olduğunu aktaran Mandal, TÜBİTAK BİGG Fonu kapsamında 136 girişimciye destek olduklarını kaydetti.
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, ekosistemi büyütmek, yerli yazılım sektörünün globalleşmesine destek olmak amacıyla ikinci günü ‘uluslararasılaşmaya’ ayırdıklarını belirterek, “Türk yazılım sektörü önemli bir dönüşümden geçiyor. Globalleşme başarısı göstermiş yazılım şirketlerimizin sayısını artırmak ve Türk yazılım sektörü markasını tüm dünyada tercih edilir hale getirmek amacındayız” dedi.
YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında yürüttükleri faaliyetlere ilişkin bilgi verdi.
Almanya’nın dijital dönüşümünü Türk yazılım sektörü yapabilir
TD-İHK Türk Alman Ticaret Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, 2004’ten bu yana faaliyette olduklarını ve Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek misyonuyla hareket ettiklerini kaydetti. 500’e yakın üyeleri bulunduğunu hatırlatan Özoğlu şunları söyledi: “Almanya’da 4 milyon Türk olduğu tahmin ediliyor. Alman markası Siemens, 1856’da Bosch ise 1910’da ülkemize gelmiş. İş Bankası ise 1932’de Hamburg’da yurtdışı şubesini açmış. Türkiye’nin yapmış olduğu ithalat ve ihracat 55 milyar Euro’ya ulaştı. Türkiye, Almanya için 14. ticari partneri. Türkiye için ise Almanya 1. sırada ticari partner olarak yer alıyor.” Markalaşmanın önemli olduğunu ve yazılım sektörünün kendi markasını yaratma başarısı gösteren ender sektörlerden biri olduğunu aktaran Özoğlu, “İş yapma açısından Almanya teknoloji üretiyor ama kendisi teknoloji kullanmıyor. KOBİ’lerin büyük bölümü eski metotlarla çalışıyorlar. Dijitalleşmenin önemi malum. Türkiye’den Almanya’ya gelmek isteyen yazılımcıların avantajlı olduğunu düşünüyorum.”
Zirvede; Berlin Partner adına Ingo Voges, Bulgaristan Yatırım Ajansı Genel Sekreteri Mila Nenova, Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı (IDDA) Yetkilisi Pasha Aliyev ve IDDA Teknopark Genel Müdürü Farid Huseynov katılarak ülkesinde yazılım ve bilişim sektörüne sunulan destek ve teşviklere ilişkin bilgi verdi.
Halka arzda tarihi büyüklüğe ulaşıldı
KPMG Şirket Ortağı Pınar Değirmenci, Yazılım Şirketleri için Kurumsallaşma ve Halka Arz başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Değirmenci, pandemi döneminden sonra finansmana erişimdeki zorluklar nedeniyle şirketlerin halka arza yoğunlaştıklarını belirterek “Şirketlerini arz etmek isteyenler ile halka arza yatırımcı olmak isteyenlerin buluştuğu bir sistem oluştu. Pandemi döneminde 2020 yılında sadece 8 tane ihraç 1.1 milyar TL’lik finansman sağlanmıştı 2021 yılında ise 52 tane harka arz yaşadı ve bunlar ağırlıklı küçük işletmelerdir. 2022’de ise firma sayısı sayıca azalsa da finansman ölçeği büyüdü. Halka arz yatırımcı sayısı 8 milyon kişiyi aştı. 2023’te İlk 6 ayda 25.9 milyar TL’lik halka arz büyüklüğü varken 2024’te bu 47 milyar TL’lik arz büyüklüğüne ulaştı” bilgisini verdi.
Sistem Global COO Elif İşgör Önen ise Sistem Global’in KOBİ’ler ve startup ekosistemi içinde sundukları çözümlere ilişkin bilgi verdi.
Yazılım sektöründe özel sermaye fonları
“Yazılım Sektöründe Özel Sermaye Fonları” panelinin moderatörlüğünü HİB Yönetim Kurulu Üyesi, Yazılım ve Bilişim Komitesi Başkanı İlhan Bağören yürüttü. Panele; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız, ERBD KOBİ Finansman ve Kalkınma Kıdemli Uzmanı Suat Eroğlu, Collective Spark Kurucu Ortak Atıl Erken ve
Rota Portföy Yatırım Bölümü Başkanı Emrah Yücel katıldı.
Yazılım Sektöründe Girişim ve Risk Sermayesi Fonları panelinin moderatörlüğünü ise YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı yürüttü. Panele; Boğaziçi Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonları Yöneticisi Gizem Sezer, Revo Capital Partneri Gizem Moral, Vestel Ventures Girişimcilik Program Grup Müdürü Utku Gökkaya, Basefunder Kitle Fonlama Platformu Yönetici Ortağı Mehmet Dolgan ve Branchout Türkiye Partneri Kürşat Doğan katıldı.