“Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış Raporu 2024” yayımlandı


Derneğimizin, Sistem Global Danışmanlık iş birliğinde yazılım sektörünün mevcut durumunu ve gelecek öngörüsünü yansıtmak amacıyla ikinci kez hazırladığı "Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış Raporu 2024” yayımlandı. Sektör temsilcileri, yatırımcılar ve paydaş kuruluşlar için referans kaynak olarak kabul edilen Rapor, Yazılım Ekosistemine Genel Bakış, Yazılım Trendlerine Genel Bakış, Girişimcilik Ekosisteminin Analizi, Yatırımcı Ekosisteminin Analizi, Yazılım Sektöründeki Hibe ve Teşvikler, Yazılım Sektörünün Fikri Sınai ve Mülkiyet Haklarına Yaklaşımı, Kamunun Yazılım Düzlemindeki Çalışmaları konularını kapsayan 7 ana başlıkta hazırlandı.

Raporun, yazılım ekosistemini yansıtması, sektörün gelişim alanlarını göstermesi açısından değerli olduğunu söyleyen YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, “Yerli yazılım sektörümüz, 50 yıllık tecrübesiyle dijital çağın gelişim hızına uyum sağlamış ve ulusal arenada tercih edilirlik başarısını global arenaya taşımada önemli bir yol katetmiştir. Sanayi ve hizmetler sektörüne sağladığı doğrudan ve dolaylı katkı ve tüm dünyada dijitalleşmenin omurgasını oluşturan yapısıyla sektörümüzün potansiyelinin daha yüksek olduğunun bilincindeyiz. Rakamsal olarak gelişmeler de bunu teyit etmektedir. 2023 bilişim ihracatı 2022'ye göre %16.5 artışla 3.44 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yılki ihracat hedefimiz ise 5 milyar dolardır. Yazılım sektörünün çatı kuruluşu olarak ihracat potansiyelimizin daha yüksek olduğunu biliyoruz. 2028 yılında 10 milyar dolar olan ihracat hedefinin çok kısa süre içinde 30 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Yerli yazılım sektörünün başarı hikayesinin arkasında iyi planlanmış kamu kaynaklı destek ve teşviklerin olduğunun altını çizen Kamalı, şunları söyledi: “Hepimizin bildiği ve kabul ettiği üzere tüm dünyanın merkezinde dijital dönüşüm yer almaktadır. Pandemiyle gelen süreçte Türk yazılım sektörü konjonktürü iyi okumuş ve özellikle yazılımın alt başlıklarında görece üstünlüklerini sağlamıştır. Ülkemizde; KOBİ ağırlıklı ekonomiyi, katma değerli üretimin merkezine taşımanın yolu destek teşviklerin yanı sıra fon kaynakları, girişim sermayesi gibi mekanizmaların tüm ekosistemi kapsayacak şekilde geliştirilmesidir. Önümüzde yeşil dönüşüm-dijital dönüşüm süreçleri vardır. Ülke olarak buradan başarıyla çıkmanın yolu; yazılım ekosisteminin her yönüyle güçlendirilmesi ve desteklerin sürdürülebilir niteliğe kavuşmasıdır.”

 

Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış raporunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:

https://www.sistemglobal.com.tr/raporlar/turkiye-yazilim-ekosistemine-genel-bakis-2/