YASAD ve ARGEMİP TÜBİTAK çağrıları için etkinlik düzenledi
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), TÜBİTAK ve ARGEMİP iş birliğinde “TÜBİTAK 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Çağrısı Tanıtım ve B2B Eşleştirme Etkinliği” 10 Mayıs 2023’te online olarak gerçekleştirildi. İki oturum şeklinde düzenlenen toplantının ilk bölümünde açılış konuşmalarının yanı sıra şirket yetkilileri yürüttükleri Ar-Ge projelerine yönelik sunumlarını yaparken ikinci oturumda ise sunum yapan şirketler ile eşleşmek isteyen sanayi firması temsilcileri arasında online yüz yüze görüşme sağlandı.
YASAD Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Bozokluoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği toplantının açılış konuşmalarını YASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Toraman, ARGEMİP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülçin Tekay Akgül ve TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven yaptı.
TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Alp Eren Yurtseven, “Silikon Vadisi’nde firmaların birbirinin kaynaklarını etkin kullanmaları, hiyerarşik yapılanmadan ziyade ortak iş yapma kültürünün gelişmesi bu firmaların hızlı şekilde büyümesine katkı sağlıyor. Bizim 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge programı bu tanıma bir miktar uyuyor. Bir firmada geliştirilen ürün ve prototip başka bir firma tarafından ölçeklenerek geliştirilebiliyor. Yazılım sektörü tarafından hızlıca hayata geçirilecek bir iş birliği modeline dönüşebiliyor” diye konuştu.
YASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Toraman, 2021’den bu yana TÜBİTAK ile yapılan iş birliği sözleşmesi çerçevesinde TÜBİTAK 1707 Çağrısının yazılım sektöründe daha fazla kullanılması için ortak etkinlikler yaptıklarını belirterek, “Ülkemizin Ar-Ge odaklı büyüme stratejisine öncülük eden TÜBİTAK’ın sektöre yaptığı çağrılar, farklı sektörden pek çok firmamızın global rekabette başarıya ulaşmak için ihtiyaç duyduğu dijital ürün ve servislere yerli çözümlerle sahip olunmasının önünü açtığı için son derece önem taşıyor” dedi. Toraman, YASAD olarak yazılım sektörü ile üretim-hizmetler sektörünün iş birliğinin artırılması ve Ar-Ge projelerinin ticarileşmesini sağlanması noktasında TÜBİTAK 1707 ve 1711 programlarının yıl boyu açık kalmasının yazılım sektörü açısından faydalı olduğunu söyledi.
ARGEMİP Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Gülçin Tekay Akgül, günümüzde kurumların ve sektörlerin gelişiminde Ar-Ge’nin rolünün önemli olduğunu hatırlatarak, “Büyümenin sürdürülebilir olması, kaynakların verimli kullanılmasında Ar-Ge ve inovasyon öne çıkan parametrelerden biri haline gelmiştir. Bu kurumların desteklenmesi önemlidir. Ar-Ge Merkezleri bu ekosistemin merkezinde yapı olarak yerini almıştır” dedi. ARGEMİP’in kuruluş öyküsünü anlatan Akgül, 162 Ar-Ge Merkezi ve 19 Tasarım Merkezi’nin bünyelerinde yer aldığını hatırlattı.
Açılış Konuşmaları sonrasında TÜBİTAK TEYDEB adına Esma Atılgan 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Çağrıları hakkında güncel bilgileri paylaştı. Şeyma Kızıltaş Koç ise “1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı” hakkında bilgi verdi. Şirketler bölümünde; GTeknoloji Bilişim Sanayi Stratejik Planlama ve Pazar Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öztürk, FSS Bilgisayar Yazılım Genel Müdürü Burç Uzalp, AYVOS Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Eray Hangül, MERT Yazılım Bilgisayar Ar-Ge Merkezi Uzmanı Kenan Selçuk, KORA Analitik Çözümler Yönetici Ortağı Mevlüt Serdar, VİRGOSOL Bilişim ve Yazılım Çözümleri Ürün ve Çözüm Müdürü Engin Ekizler, ROBUSTA Yazılım Otomasyon Danışmanlık Genel Müdürü Murat Dayanıklı, DARK Office Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Akça, INNOVA Bilişim Çözümleri Yeni İş Modelleri ve Pazar Geliştirme Müdürü Ali Yurtçu, hem şirketleri hakkında bilgi verdi hem de yürüttükleri Ar-Ge projelerini anlattı.