YASAD, Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi Projesi’nin lansmanını gerçekleştirdi
Türk yazılım sektörünün çatı kuruluşu Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırladığı ‘Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi Projesi’nin lansman toplantısını Tarık Zafer Tunaya Kütür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Lansman toplantısına Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, YASAD Genel Sekreteri Sevilay Güven, YASAD eski başkanları ile yazılım sektörünün köklü firmalarının temsilcileri katıldı.
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, Türk yazılım sektörünün önümüzdeki 50 yılda dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olması hedefi ile çalıştıklarını belirterek “YASAD’ın hedefi; yerli yazılım ürünlerini, kamu ve özel sektörde yaygınlaştırarak yazılım sektörümüzü kalkınmamızın lokomotif gücü haline getirmektir. Böylece ülkemiz bilgi ve iletişim teknolojilerinde bölgesel merkez olacaktır” dedi. Türk yazılım sektörünün stratejik bir noktada olduğunu kaydeden Kamalı, “Dernek olarak firmalarımızın kuruluş, gelişim, büyüme ve kurumsallaşma adımlarını 30 yıldır takip etmekteyiz. Bu süreçte gördük ki pazarı zamanında okuyabilen, pazarın istediği özellikleri yazılımlarına hızlıca adapte eden, yazılım destek hizmetini profesyonelce sunabilen firmaların büyümeleri kaçınılmaz olmuştur” diye konuştu. Yazılım eserinin ticarileşmesinin en önemli adımlarından birinin eserin telif haklarının korunması ve kayıt altına alınması olduğunun altını çizen Kamalı, YASAD olarak proje kapsamında iki farklı eğitim çalışmasına imza attıklarını söyledi.
YASAD Genel Sekreteri Sevilay Güven ise “Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi Projemiz, günümüze kadar sektörde kendini kabul ettirmiş, marka haline gelmiş yazılım eserinin yaratılma sürecini, gelişimini, kaç kullanıcı tarafından tercih edildiğini, yurt içi yurt dışı kullanım rakamlarını ortaya koyacak bir çalışma olacaktır” dedi. Güven, aynı zamanda projeye girmeye değer bulunan yazılım eserlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Fikri ve Sanat Eserleri Veri tabanına kaydının yapılmasının sağlanacağını açıkladı.
Lansman toplantısında ‘Türk Yazılım Sektörünün 50 Yılı ve Yazılım Sektörünün Gelişimde Telif Haklarının Önemi’ başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı üstlendi. Panele; İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bilişim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Eşref Adalı, Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi Projesi Danışma Kurulu Başkanı Şeref Beykoz, Tekimed Yazılım Kurucusu Gülara Tırpançeker, YASAD Yönetim Kurulu Üyesi, Argemip Kümesi Başkanı ve Netaş İnovasyon ve Ar-Ge Stratejileri Direktörü Rıza Durucasugil ile Link Bilgisayar İş Geliştirme Direktörü Derya Karagöz katıldı.